Vitaliteit kost tijd, combineren werkt

“Daar heb ik geen tijd voor hoor!” is wat ik vaak te horen krijg als ik aangeef dat werken aan je vitaliteit tijd kost. Ik begrijp dat heel goed want hoe vaak worden we niet overgenomen door de waan de dag! Wat mij heeft geholpen is plannen en activiteiten combineren.

Ik zal een paar voorbeelden geven:

*Ik ga op de fiets naar mijn werk. Het is ca. 20 minuutjes fietsen naar mijn werk. Zo ben ik op een werkdag dus al lekker in de buitenlucht aan het bewegen. De fietstijd geeft mij de ruimte om me voor te bereiden op de werkdag en de werkdag af te sluiten.

*Ik doe vrijwilligerswerk bij de 2 leukste zaken van Gouda 😊; de winkel “Jantje zag eens pruimen hangen” en het restaurant “Brownie’s & Downie’s”. Het is voor mij een klein half uurtje wandelen naar deze zaken. Ik plan de wandeltijd mee in mijn agenda. Ik heb dan voor die dag bijna een uur bewogen in de buitenlucht en dat is voor mij prima. Bij thuiskomst heb ik dan tijd om andere dingen te doen, ik hoef in ieder geval geen tijd meer aan bewegen te besteden. En niet te vergeten, dit werk geeft mij voldoening en zingeving. De jongens en meiden houden mij geregeld een spiegel voor en zorgen ervoor dat ik een bredere blik vorm op diversen aspecten uit de maatschappij. Dit draagt ook zeker bij aan mijn vitaliteit.

*Als ik een boodschap moet doen dan kijk ik of ik op de fiets of lopend kan. Wat past er op dat moment in mijn dagindeling en in mijn rugzak 😉

*Bij het bereiden van een ovenschotel, benut ik de ovenwachttijd voor bijvoorbeeld:

– het maken van een maaltijd voor een volgende dag of ik maak iets voor in de vriezer,

– uitvoeren van sportoefeningen,

– een spelletje spelen met mijn partner.

En als je de oven toch hebt gebruik kun je na de wachttijd er mooi nog wat groente inleggen om te grillen. Die gegrilde groente zijn dan weer harstikke lekker bij de lunch voor de volgende dag.

 

Het is een kwestie van keuzes maken en plannen. En alleen door te doen, kun je ervaren en kom je er achter wat wel of niet werkt voor jou.

Ik besef dat het plannen en combineren met een (samengesteld)gezin echt wel lastiger kan zijn. Kijk naar de mogelijkheden en kijk of iedereen in het gezin een steentje kan bijdragen. Zo kun je gezamenlijk werken aan een gezonde leefstijl en genieten van elkaar.

27 maart 2021 -

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *