Hoe hou je een gezond leefstijl vol? Door te gaan nudgen.

De meeste mensen weten dat het goed is voor je leefstijl om meer te bewegen, gezonder te eten, minder te stressen, beter te slapen, minder alcohol te drinken en niet te roken. Maar van weten naar doen is nog niet zo gemakkelijk. Hoe pas je gezond gedrag toe? En hoe hou je het vol?

We krijgen van onze omgeving telkens prikkels die aanzetten tot ongezond gedrag. In de supermarkt worden we verleid om bewerkte ongezonde producten te kopen, in de winkelstraat of op stations is er veel aanbod van snelle tussendoortjes met heerlijke geuren en dan nog alle prikkels van onze telefoons.

Wat helpt is dat je je persoonlijke leefomgeving aanpast. Je kunt namelijk zelf sommige ongezonde prikkels in je dagelijkse omgeving aanpakken met de volgende strategieën;  door ze te verwijderen, te vervangen, te vermijden en om dingen voor te bereiden en te plannen. In de wereld van de wetenschappers wordt dit nudging genoemd. Een nudge verleidt als een klein duwtje in de rug en wordt vaak niet eens opgemerkt. Arts en verouderings-wetenschapper David van Bodegom legt nudging duidelijk uit in zijn Ted-talk.

Ik zal een paar voorbeelden van nudging geven:

  • Zet een bak met tomaatjes en wortels in het zicht of een bak met appels i.p.v. die koektrommel, je zult merken dat er onbewust meer groente en fruit wordt gegeten.
  • Maak een menu weekplanning met gezonde keuzes en bijbehorende boodschappenlijst. Zo hoef je maar 1x naar de supermarkt. Hierdoor wordt je minder vaak verleid om ongezonde producten te kopen.
  • Leg je sportkleding en spullen alvast klaar en plan je beweegmoment in je agenda.
  • Bereid soepen of basissauzen voor en bewaar deze in de vriezer. Zo heb je altijd wat in huis om een gezonde maaltijd te maken.
  • Pak kleinere borden om van te eten. Zo schep je minder op.
  • Zorg voor een opgeruimde frisse slaapkamer met zo min mogelijk prikkels. Je kunt hierdoor beter slapen.

We leven in een omgeving waarin een gezonde leefstijl niet vanzelf sprekend is en niet makkelijk toe te passen is. Mijn inziens is een gezonde leefstijl wel noodzakelijk. Je hebt dan namelijk meer veerkracht en je kunt dan meer mentaal en fysiek aan.

Heb jij wat hulp nodig om aan je leefstijl te werken? Ik begeleid je graag.

 

28 februari 2021 -

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *